Volksbank a obţinut la Curtea de Apel o sentinţă favorabilă în procesul cu clienţii, prin care banca poate reintroduce în contractele de credit comisionul de risc, declarat abuziv într-o sentinţă anterioară. Într-un alt dosar, un client al băncii a reuşit însă să câştige, printr-o sentinţă provizorie, eliminarea din contract a unui comision considerat abuziv.
Astfel, Curtea de Apel Bucureşti a anulat o decizie a Tribunalului Bucureşti, reintroducând comisionul de risc în contractul de credit dintre Volksbank şi clienţii săi şi obligându-i pe aceştia să restituie Băncii aproximativ 25.000 euro (constând în sume restituite şi cheltuieli de judecată).
În această speţă, Curtea a apreciat că nu este îndeplinită una din condiţiile necesare pentru declarea unei clauze abuzive – crearea unui dezechilibru între obligaţiile părţilor – şi, în consecinţă, anulează hotărârea iniţială prin care comisionul de risc a fost eliminat din contract.
"Scopul comisionului de risc rezultă chiar din denumirea sa, respectiv de acoperire a riscului de nerambursare a creditului, astfel încât în Convenţia de credit nu este necesară explicarea detaliată a sa. Pentru intimaţi esenţial era să cunoască cuantumul comisionului de risc şi dacă acesta era convenabil pentru ei", se arată în sentinţa citată.
Hotărârea poate fi atacată cu recurs, însă este executorie, ceea ce înseamnă că Banca va începe procesul de recuperare a sumelor, mai scrie în comunicatul băncii.
Caz câştigat de un client Volksbank
Într-o altă speţă, un client a câştigat însă un proces împotriva aceleiaşi bănci, obţinând anularea unui comision dintr-un act adiţional care, potrivit instanţei, a fost semnat la presiunile băncii.
Astfel, săptămâna trecută Judecătoria Sector 2 a pronunţat o sentinţă prin care s-a constatat nulitatea absoluta a unei clauze privi