Strategia ţării noastre de dezvoltare în sectorul energetic include susţinerea gazoductelor Nabucco Vest şi AGRI ca surse de diversificare a alimentării cu gaze naturale. Ambele proiecte se bazează, în principal, pe gazele din Azerbaidjan, ţară bogată în resurse petroliere, care are nevoie de pieţe noi de desfacere.
Studiul de fezabilitate pentru proiectul de transport al gazelor AGRI (rută de transport al gazelor pe Marea Neagră, pe traseul Azerbaidjan - Georgia - România - Ungaria) va fi gata în mai, susţin surse din Ministerul Economiei. Astfel, Azerbaidjan-ul, principalul furnizor de gaze şi partener în proiect, va putea lua decizia de investiţie în iunie-iulie, simultan cu decizia pentru Nabucco Vest, mai spun sursele noastre.
Compania de proiect pentru realizarea AGRI este deţinută, în cote egale, de Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria. Penspen este compania desemnată să realizeze studiul de fezabilitate. Odată studiul de fezabilitate încheiat, acţionarii AGRI vor cunoaşte volumul total al investiţiei şi cotele de participare. Urmează etapa de aprobare a proiectului şi decizia acţionarilor privind participarea finală în investiţie.
Dacă Azerbaidjan-ul va decide, în vară, să-şi transporte gazele către Europa prin Nabucco Vest, atunci va lua şi decizia de investiţie pentru AGRI, afirmă sursele citate. În func-ţie de posibilităţile financiare ale fiecărei ţări de tranzit, acţionariatul AGRI va suferi modificări. Până în prezent, o serie de companii din Ucraina, Coreea, Malaezia, Norvegia, Turcia, Bulgaria, Italia, Japonia sau Serbia şi-au exprimat interesul pentru proiectul AGRI.
Costurile estimate ale AGRI sunt de 1,2 miliarde euro pentru o capacitate de transport de două miliarde mc, de 2,8 miliarde euro pentru o capacitate de cinci miliarde mc şi de 4,5 miliarde euro pentru o capacitate de 8 miliarde mc.
La sfârşitul a