Cu Grecia şi Cipru afară din zona euro, iar Italia şi Spania conectate la perfuziile mecanismului de bailout al uniunii monetare, analiştii băncii americane Citi zugrăvesc perspective sumbre pentru o Europă în criză, iar agenţia de evaluare financiară Fitch, tot din SUA, şi-a retras ratingul maxim acordat Marii Britanii într-un avertisment că deteriorarea economiilor şi instabilitatea financiară riscă să erodeze încrederea pieţelor financiare, factorul de stres numărul unu pentru liderii europeni.
„Ne aşteptăm ca zona euro să rămână în recesiune anul acesta şi următorul, iar recesiunea va fi mai adâncă în majoritatea ţărilor periferice, şi ca noi episoade de tensiune să perturbe pieţele financiare. Continuăm să presupunem că Grecia şi Ciprul vor ieşi mai devreme sau mai târziu din zona euro“, spun analiştii de la Citi, citaţi de CNBC.
Ca şi Grecia, Ciprul va fi nevoit, probabil, să-şi restructureze datoriile suverane, ceea ca va pune în pericol statutul acestei economii de membru al uniunii monetare, explică ei. La restructurare s-ar putea recurge după ce va fi evident că slăbiciunile economice severe vor împinge programul de reforme cu mult de pe calea avută iniţial în vedere sau de decizia politicienilor ciprioţi de a nu se conforma cerinţelor creditorilor internaţionali – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
Parlamentul german a aprobat programul de salvare stabilit pentru Cipru, care implică restructurarea masivă a sistemului bancar şi pierderi impuse celor care au depozite mai mari de 100.000 euro la cele mai mari bănci, Bank of Cyprus şi Laiki. Aceasta din urmă va fi lichidată. Planul implică, de asemenea, restricţionarea fluxurilor de capital, ceea ce reprezintă o premieră pentru zona euro.
Însă programul riscă să fie respins chiar în parlamentul cipriot. Deşi iniţial ministrul