După ce 20 de ani ne-am chinuit să vindem băncile românești, acum avem reversul medaliei: antreprenorii români aleargă să achiziționeze bănci sau măcar acțiuni în cadrul instituțiilor de credit.
Anul 2013 va fi probabil anul tranzacțiilor bancare. Mai mult sau mai puțin reușite. După ce Raiffeisen Bank a achiziționat portofoliul de retail al Citibank, iar RBS Bank poartă încă negocieri pentru același tip de tranzacție, ATE Bank s-a vândut, și alte mutări-surpriză pot apărea în peisajul bancar românesc. Interesant, însă, este faptul că principalii actori ai noilor tranzacții nu mai sunt mari jucători internaționali, ci oameni de afaceri locali.
Astfel, Piraeus Bank a semnat o înţelegere cu omul de afaceri Dorinel Umbrărescu pentru vânzarea unei participaţii de 93,27% în ATE Bank România, valoarea tranzacţiei fiind de 10 milioane de euro, potrivit unui comunicări a Bursei de la Atena. Potrivit aceluiaşi comunicat, activele şi pasivele ATE vor fi transferate Piraeus Bank România. Vânzarea propriu-zisă a pachetului de acţiuni la ATE trebuie să primească avizul autorităţilor de reglementare. În toamna anului trecut, a apărut informaţia că un grup format din peste zece oameni de afaceri, printre care Gruia Stoica și Dorel Umbrărescu, vor prelua afacerea ATE Bank în România. Artizanul tranzacției se pare că a fost Marinel Burduja, fost prim- vicepreședinte al Raiffeisen Bank România, acum membru în Consiliul de Administrație al Leumi Bank.
Recent înființata Asociație Forumul Antreprenorilor Români a deschis noi oportunități pentru încă o serie importantă de oameni de afaceri interesați de preluări de active bancare. Astfel, potrivit declaraţiilor făcute de Ioan Niculae, președintele acestei asociații, „în maximum două săptămâni va fi funcţională o bancă cu capital privat integral românesc“. După cum a lăsat să se înţeleagă omul de afaceri, este vorba