► Hai, că în timp ce politicienii încearcă să-i convingă pe civili că gazele de șist sînt bune și sănătoase, cercetătorii chiar cercetează, căutînd variante noi și mult mai puțin dureroase pentru mediu de a extrage energie din ceva, orice.
Dacă săptămîna trecută am vorbit despre mingea care generează cu atît mai mult curent cu cît o bați mai rău, azi mai avem o minune care livrează energie: frunza. Da, știu, natura a inventat-o acum ceva vreme, însă noi ne-am prins cum să facem abia acum. Ei bine, frunza asta artificială dă energie și pentru cînd nu e soare, spre deosebire de frunzele pe bune. Mai precis, energia solară e folosită pentru a desface apa în care stă “frunza” în hidrogen și oxigen. Oxigenul revine în atmosferă (un soi de antipoluare), iar hidrogenul e stocat într-o baterie pentru cînd o fi nevoie. O “frunză” pusă într-un litru de apă poate furniza 100 de wați de energie, 24 de ore pe zi. Invenția are, de fapt, cîțiva ani, dar exista o problemă: “frunza” nu mergea decît în apă curată. Bacteriile din apa impură dezvoltau un biofilm la suprafața frunzei, biofilm care reducea dramatic randamentul. Asta era o problemă serioasă, pentru că fix cam pe unde e mai multă nevoie de energie ieftină, cam tot pe-acolo nici apa nu e tocmai bună de îmbuteliat. Dar acum și treaba asta e rezolvată: cînd bacteriile din apa impură formează pelicule la suprafața frunzei, o parte din catalizatorul folosit se desprinde cu bacterii cu tot, iar ce rămîne pe frunză se autovindecă și crește la loc. Uite cum, cu o minge și un pumn de frunze, ajungem să rezolvăm problemele energetice ale omenirii. Și noi mai credem că ai noștri sînt “băieții deștepți din energie”!
► Tot la capitolul “energie”, mai precis la partea întunecată a forței electromagnetice, intră și următoarea realizare: marina americană a intrat deja în viitorul pe care ni-l imaginam toți în SF-uri, adic