Ministrul Sănătăţii a cheltuit, în primul său mandat, o impresionantă sumă de bani pe studii de fezabilitate pentru 25 de spitale-fantomă, care n-au mai fost construite niciodată
Anul 2008. Ministerul Sănătăţii stătea pe un munte de bani. Ca să-i cheltuiască repede, ministrul de atunci, Eugen Nicolăescu, s-a angajat la un proiect faraonic, de parcă ar mai fi rămas la guvernare încă 10 ani: construim 28 de spitale nou-nouţe în toată ţara, a anunţat acesta. Mai apucă să facă doar studii de fezabilitate şi alte documentaţii premergătoare în valoare de 40 de milioane de lei.
Anul 2011. Ministerul Sănătăţii donează, cui vrea să le folosească, studii de fezabilitate şi alte documentaţii în valoare de 40 de milioane de lei. Anunţul este făcut de ministrul Cseke Attila, care şi-a dat seama că maculatura strânsă la minister nu poate fi folosită şi ocupă spaţiu degeaba în instituţie.
În primul său mandat, între anii 2005 şi 2008, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a părut că va muta munţii în sistemul sanitar românesc după ce a anunţat că va construi nu mai puţin de 28 de spitale de urgenţe (20 judeţene şi opt regionale). A părut că şi pune în practică ideea: a făcut licitaţie pentru realizarea studiilor de fezabilitate în vederea construirii noilor spitale. Licitaţia publică a fost câştigată de firmele „Health Care Company“ AG Viena şi „Proiect Bucureşti“ SA, în asociere.
Firma austriacă este una cunoscută în domeniu, iar cea românească este fostul Institut de Proiectări Bucureşti, privatizat după Revoluţie şi deţinut acum de omul de afaceri Dan Cojocaru, prin intermediul firmei sale „Cannella Desig“ SRL. Cele două firme s-au apucat de treabă şi au livrat teancuri întregi de hârtii ce conţineau studiile de fezabilitate. În urma discuţiilor din guvern, s-a decis construirea a doar 25 de spitale.
„Ca urmare a derulării con