Circa 800 de copii restanţieri vor fi vaccinaţi antipolio, antirubeolă, antirujeolă şi antioreion
Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) marchează, începând de ieri şi până pe 28 aprilie, Săptămâna internaţională a vaccinării, eveniment care oferă oportunitatea tuturor partenerilor implicaţi să accentueze mesajul că „Vaccinarea salvează vieţi!”.
Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), prin departamentul Profesional-ştiinţific (grupul de vaccinologie) se alătură pentru prima dată, începând cu acest an, partenerilor tradiţionali ai OMS care marchează evenimentul. Datele statistice arată că vaccinarea este una dintre cele mai ieftine şi de succes intervenţii pentru sănătate şi previne 2-3 milioane de decese anual. Beneficiile vaccinării se extind de la sugar şi adolescent până la adult şi vârstnic, prin protecţia bolilor ameninţătoare de viaţă (difterie, pojar, tuse convulsivă, pneumonie, poliomielită, diaree cu rotavirus, rubeolă, tetanos, gripă, meningită, cancer de col uterin, cancer hepatic).
În România, medicul de familie este principalul vaccinator, el este cel care vaccinează pacienţii înscrişi în liste, precum şi cel care raportează activitatea sa de vaccinare către Ministerul Sănătăţii, pentru a asigura o imagine corectă şi completă a fenomenului vaccinării. Vaccinarea în România a scăzut însă de la an la an, incidenţa bolilor care pot fi prevenite înregistrând creşteri alarmante, susţin pediatrii, atenţionând că bolile eradicate sau epidemiile ar putea reveni dacă schemele de imunizare sunt întrerupte sau incomplete.
Se recuperează nevaccinaţii ROR şi antipolio
Judeţul Buzău nu face excepţie. Dacă, în 2012, în judeţul Buzău, acoperirea vaccinală pentru vaccinurile administrate copiilor până la vârsta de 2 ani a fost de 96,15%, indicatorul specific al Programului Naţional de