Companii din oraş sau din judeţ, din Sibiu sau Arad ori filiale locale de grupuri străine gestionează lucrările pentru cele mai scumpe proiecte aflate în lucru.
O parte dintre proiecte sunt recent demarate, iar pentru altele constructorii urmează să îşi pregătească utilajele şi echipele în săptămânile următoare, fie ca antreprenori generali, fie ca responsabili de anumite faze de lucrări.
În această săptămână, dezvoltatorii de la Fribourg Development vor desemna constructorul care se va gestiona lucrările de ridicare a centrului tehnologic proiectat pe fosta platformă Libertatea. „Au fost mai multe oferte depuse, dintre care au rămas cele propuse de două companii, una din Cluj şi cealaltă din afara oraşului, dar tot din Transilvania", a menţionat Nina Moldovan, director general al Libertatea. Lucrările pentru prima fază a centrului tehnologic de birouri şi servicii din zona gării încep în această primăvară, demolările necesare fiind realizate. Prima etapă din viitorul parc tehnologic Liberty presupune reconversia unor clădiri existente şi amenajarea spaţiilor exterioare. Suprafaţa utilă închiriabilă pentru birouri va fi de 5.600 mp, iar primele spaţii ar trebui livrate în noiembrie.
Unul dintre cei mai mari investitori străini de la Cluj, care îşi extinde proiectul în 2013, a demarat recent lucrările pentru noua etapă din campusul de la Bd. Muncii. Emerson, ocupant al parcului industrial Tetarom II, nu are un antreprenor general, dar printre companiile din construcţii care vor gestiona diverse faze de lucrări se numără ACI Cluj, una dintre cele mai importante companii din domeniu din Transilvania, şi ASA Cons Turda. Proiectul prevede o hală de producţie cu parter şi mezanin şi un corp de birouri de trei etaje. Potrivit informaţiilor făcute publice de Emerson, noul proiect cu funcţiuni combinate prevede o hală de 18.000 mp (echivalentul celor trei