Astăzi, 22 aprilie, întregaa lume şi inclusiv Google Doodle, sărbătoreşte Ziua Pământului. Ziua vrea să tragă un semnal faţă de probleme ecologice cu care se confruntă planeta noastră.
Anul acesta, Ziua Pământului a ajuns la 43 de ani. Google a decis să dedice Doodle-ul de azi, adică logoul modificat al paginii principale, pentru a marca această dată. Desenatorii Google şi-au imaginat un peisaj simplu şi idilic, cu munţi acoperiţi de zăpadă şi izvoare care curg, cumva ca în desenele copilăriei. Totul este animat şi poate fi pornit de utilizatori.
Ziua de 22 aprilie 1970 este considerată ca un start pentru mişcarea ecologistă de la nivel mondial. Ideea de a organiza o astfel de zi a venit de la senatorul american de Wisconsin, Gaylord Nelson, care a văzut dezastrul ecologic din 1969, cauzat de o scurgere de petrol în Santa Barbara, California şi a decis să facă ceva.
Gaylord Nelson a fost inspirat de mişcarea anti-război din acel moment, când cetăţenii SUA protestau faţă de războiul din Vietnam, şi a decis să folosească energia publicului pentru a-şi transmite mesajul. Senatorul a anunţat ideea ca o zi „de studiu ecologic”. El l-a convins pe Pete McCloskey, un congresman republican şi l-a recrutat pe Denis Hayes drept coordonator naţional.
22 aprilie 1970
În prima zi a Pământului, 20 de milioane de americani au ieşit pe străzi, prin parcuri şi au organizat dezbateri pentru a arăta că susţin o planetă mai verded. Surprinzător, Ziua Pământului a primit o susţinere extraordinară şi din partea republicanilor şi democraţilor.
Ziua Pământului a început să fie un eveniment acceptat la nivel modnial după 1990, când Denis Hayes a mobilizat 200 de milioane de persoane în 141 de ţări.
Peste ani, evenimentul a devenit unul mondial, organizat în 191 de ţări. Deşi la început mulţi bănuiau că ar fi o tactică din partea comuniştilor, deoarec