Mielul, pasca sau ouale vopsite vor fi nelipsite, la fel ca in fiecare an, de pe masa traditionala de Pasti, a maramuresenilor. Medicii de familie din judet atrag atentia ca aceste alimente trebuie consumate cu moderatie in aceasta perioada, mai ales de catre cei care tin Postul Mare. In caz contrar, persoanele care fac excese alimentare risca se se aleaga cu alergii alimentare.
Numarul cazurilor de alergii alimentare creste semnificativ in perioada sarbatorilor, conform datelor din registrele medicilor. In medie, frecventa acestora creste cu 20%, insa partea pozitiva este ca, de cele mai multe ori, acestea se intind doar pe parcursul a doua sau trei zile.
„ Vor fi sigur sindroame alergice alimentare acum, pentru ca o sa manance lumea multe oua si multe prajituri de Pasti , si atunci sigur o sa apara sigur alergiile alimentare, care sunt trecatoare. Alea in doua trei zile se rezolva. Sigur, este mult mai greu pentru ficat si pentru intestin sa dizolve totul si atunci se produc alergiile. Vreo 20% crestere la astfel de cazuri o sa fie sigur. Daca ai 1 - 2 cazuri pe saptamana in mod normal, poate atunci sunt 1 - 2 pe zi”, a spus medicul de familie Felicia Borz.
Printre cele mai comune simptome ale unei intoxicatii alimentare sunt crampele, greata sau voma, dar poate aparea si urticaria sau dermatita atopica. Daca apar astfel de senzatii dupa consumul de alimente special pregatite pentru masa de Pasti, persoanele trebuie sa se prezinte la medicul de familie, pentru un tratament adecvat.
Anul acesta, specialistii din cabinetele private au decis sa asigure continuitatea si in zilele de 2 si 3 mai , in care bugetarii vor fi liberi.
„Suntem la cabinet, pacientii se pot prezenta, vom lucra si in perioada sarbatorilor. Exact de 1 mai este liber, in 2 si 3 mai vom lucra, sa fie linistiti, se pot prezenta la medicul de