Deșeurile menajere și animale, responsabile de nitriții și nitrații din apă
La Ozun a avut loc, în organizarea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, un seminar dedicat reducerii poluării resurselor de apă din comună. Grupurile de promotori au fost realizate cuprinzând profesori, învățători, medici și preoți, dorindu-se ca prin implicarea acestora să se sensibilizeze opinia publică şi tânăra generaţie cu privire la problemele de sănătate din mediul rural, generate de poluarea apelor din surse agricole şi menajere. Selecția grupului de promotori a avut la bază ideea că, prin prisma profesiei practicate, aceștia pot contribui cu experiența personală în instruirea copiilor și a întregii comunități locale pentru inducerea de schimbări comportamentale și crearea unei atitudini pozitive în relația lor cu mediul înconjurător.
Deșeurile infestează apele
La Ozun s-au oferit instruiri asupra metodologiei formării de formatori, calității apei (principalele surse de poluare, poluarea din surse agricole și menajere, vulnerabilitatea la poluarea cu nitrați a apelor de suprafață și subterane), managementului apei reziduale în mediul rural, al deșeurilor menajere și gunoiului de grajd. S-a vorbit despre relația dintre calitatea apei potabile și sănătate și s-au expus cele mai bune practici agricole pentru protecția apelor împotriva poluării.
Potrivit specialiștilor în mediu, cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântâni, limita maximă admisă pentru nitrați în apa potabilă fiind de 50mg/litru (ca în UE). Datele celor din mediu arată că în majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântâni este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodării.
Nitraţii scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul d