Curtea de Apel Bucuresti a anulat o decizie a Tribunalului Bucuresti, reintroducand comisionul de risc in contractul de credit dintre Volksbank si clientii sai si obligandu-i pe acestia sa restituie bancii aproximativ 25.000 euro (constand in sume restituite si cheltuieli de judecata), a anuntat luni banca.
Sentinta in dosarul 14302/3/2011 si motivarea acesteia au fost comunicate partilor in cursul saptamanii trecute.
In aceasta speta, Curtea de Apel apreciaza ca nu este indeplinita una din conditiile necesare pentru declarea unei clauze abuzive - crearea unui dezechilibru intre obligatiile partilor - si, in consecinta, anuleaza hotararea initiala prin care comisionul de risc a fost eliminat din contract.
”Scopul comisionului de risc rezulta chiar din denumirea sa, respectiv de acoperire a riscului de nerambursare a creditului, astfel incat in Conventia de credit nu este necesara explicarea detaliata a sa. Pentru intimati esential era sa cunoasca cuantumul comisionului de risc si daca acesta era convenabil pentru ei. Legea 193/2000 stipuleaza doar obligativitatea unei formulari clare, neechivoce, intr-un limbaj inteligibil a clauzelor contractuale, nu si necesitatea explicarii motivelor care stau la baza perceperii taxelor, comisioanelor, ori a dobanzilor”, se arata in sentinta citata.
Hotararea poate fi atacata cu recurs, insa este executorie, ceea ce inseamna ca banca va incepe procesul de recuperare a sumelor.
Banca a fost reprezentata in acest dosar de catre casa de avocatura Vilau & Mitel.
Citeste si:
Un client Volksbank a obtinut in instanta anularea comisionului de administrare dintr-un act aditional
Volksbank plateste daune morale pentru clauzele abuzive Curtea de Apel Bucuresti a anulat o decizie a Tribunalului Bucuresti, reintroducand comisionul de risc in contractul de credit dint