Daca cele mai opresive state din lume au inceput sa faca pasi importanti catre democratie, aceasta a batut pasul pe loc la nivel mondial, anul trecut, comparativ cu 2011.
Aceasta este concluzia raportului anual privind democratia globala din 2012, publicat recent de The Economist Intelligence Unit. Rezultatele arata ca avansul democratic a stagnat anul precedent, in sensul in care nu s-au inregistrat nici progrese, dar nici regrese semnificative, relateaza The Huffington Post.
The Democracy Index analizeaza in fiecare an 165 de tari pentru a arata care este nivelul democratiei din fiecare stat, dar si la nivel mondial. Acesta foloseste cinci criterii: procesul electoral si pluralismul, libertatea civila, functionarea guvernului, participarea politica si cultura politica. Totodata, fiecare natiune este incadrata intr-una dintre cele patru categorii - democratie deplina, democratie cu lipsuri, regim hibrid si regim autoritar.
Fara sa vina ca o surpriza, datele au aratat ca statele cele mai democratice sunt cele din zona scandinava, Norvegia, Suedia, Islanda si Danemarca ocupand primele patru pozitii, in timp ce Noua Zeelanda se afla pe locul cinci.
In general, jumatate dintre tari au o forma de guvernamant democratica intr-o masura mai mica sau mai mare. Totusi, numai 15% se bucura de democratie deplina, in timp ce o treime dintre natiuni se afla sub conducerea unui regim autoritar.
Raportul mai arata ca unele tari din vest se straduiesc sa mentina un anumit nivel de democratie, in conditiile in care sunt nevoite sa sacrifice libertatile civile in folosul sigurantei nationale, se confrunta cu lupte politice interne, iar participarea politicienilor este in scadere.
In aceasta situatie se afla si Statele Unite care se situeaza pe locul 21 in topul celor mai democratice tari din lume, dupa tari precum