A fost nevoie de trei zile ca să se ajungă la concluzia că Italia nu are un politician care să poată să-l înlocuiască pe actualul şef de stat, Giorgio Napolitano. Şi toate acestea în condiţiile în care preşedintele republicii chiar la începutul săptămânii trecute a simţit nevoia să sublinieze că nu intenţionează să-şi prelungească mandatul sau să candideze din nou.
Corespondenta RFI şi RRA în Italia, Elena Postelnicu
La cei 87 de ani ai săi, după şapte ani la conducerea Republicii, Napolitano a acceptat un al doilea mandat, cu scopul de a debloca impasul instituţional prin care trece ţara, "în simţ de responsabilitate", în situaţia în care nici un candidat din cei 25 propuşi nu a obţinut în ultimele trei zile voturile necesare pentru a fi ales.
Şeful statului a fost propus şi susţinut de principalele forţe politice din Italia, Partidul Democrat (de centru-stânga), Poporul Libertăţii (de centru-dreapta), Liga Nordului (de dreapta) şi Alegere Civică (de centru), însă nu şi de noua mişcare populistă 5 Stele, cu 163 de deputaţi în Parlament.
Cei 1.007 mari electori-senatori, deputaţi şi reprezentanţi ai celor 20 de regiuni din Italia-s-au ridicat în picioare şi au aplaudat atunci când Napolitano a atins numărul de voturi necesare pentru realegerea sa-504 voturi. Aplauzele s-au repetat atunci când au fost proclamate rezultatele oficiale-738 de voturi.
La finalul scrutinului, Napolitano a primit imediat felicitări şi din partea Vaticanului, mai exact din partea Conferinţei Episcopale Italiene, dar şi din partea preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama.
Reacţii pozitive şi pe plan local
Reacţiile au fost pozitive şi pe plan local, din partea liderului dreptei italiene, Silvio Berlusconi, care a declarat că este o zi importantă pentru ţară. "Îi mulţumesc preşedintelui Giorgio Napolitano pentru simţul d