Fraţii Ţarnaev, dintre care unul a murit după un schimb de focuri cu poliţiştii şi celălalt se află internat în stare gravă, nu au fost puşi sub acuzare pentru atentatele de la Boston şi sunt în continuare doar suspecţi. În lipsa unui vinovat oficial, teoriile conspiraţioniste continuă să se înmulţească, iar autorităţile au intrat într-un joc periculos de aruncare a vinei: mai întâi între serviciile americane, iar apoi şi la nivel internaţional.
În urmă cu o săptămână, Statele Unite ale Americii erau ţinta primului atac terorist reuşit de la 11 septembrie 2001 încoace.
Dincolo de pierderea de vieţi - trei persoane au murit după cele două deflagraţii - şi de numărul ridicat de răniţi, şocul s-a propagat în societatea americană în primul rând din cauza faptului că atacul de la Boston scotea la lumină breşe în securitatea naţională.
În plus, modul în care serviciile americane au acţionat în ultimii doi ani, după ce au primit cel puţin o avertizare oficială privin activităţile lui Tamerlan Ţarnaev, a creat o dezbatere aprigă la Washington, în care toate degetele par îndreptate către FBI. Video Cum a fost capturat Djohar Ţarnaev, unul dintre suspecţii în cazul atentatului din Boston Video Mama suspecţilor în atentatul de la Boston: „E o înscenare. Fiii mei sunt nevinovaţi!” Video Filmul dublului atentat din Boston: de la atacuri până la capturarea suspecţilor
Însă mizele acestei dezbatere depăşesc dorinţa de înfăptuire a dreptăţii: strategia pe care Washingtonul o va aplica în instrumentarea acestui caz - şi mai ales în punerea sub acuzare a celor doi fraţi - va trasa planul de luptă cu terorismul al administraţiei Obama.
Fraţii Tamerlan, suspecţii cu toate dovezile împotriva lor
Tamerlan (26 de ani) şi Djohar Ţarnaev (19 ani) sunt consideraţi în continuare principalii suspecţi - şi singurii anun