Parlamentarul Vasile Gudu, ales deputat prin voturile alegătorilor din Colegiul Uninominal nr. 1, acuză de neconstituţionalitate Legea retrocedărilor, aşa cum a fost formulată de Uniunea Social Liberală.
Motivaţia deputatului Opoziţiei este conţinută în următorul text:
„Este neconstituţională procedura angajării răspunderii Guvernului. Există deja un proiect de lege depus în Parlament cu aceeaşi temă. Este aceeaşi situaţie prevăzută de Decizia nr 1431 / 2010 a CCR şi DCCR 1557/2009.
Cu privire la condiţiile angajării răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege se invocă Decizia Curţii Constituţionale nr. 1.557 din 18 noiembrie 2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 40 din 19 ianuarie 2010, arătându-se că prin aceasta Curtea a decis că angajarea răspunderii asupra unui proiect este neconstituţională, considerând că ocolirea procedurii de examinare şi dezbatere a proiectului de lege atât în comisiile de specialitate, cât şi în plenul fiecărei Camere şi recurgerea la angajarea răspunderii asupra acestui proiect nu îşi găseşte o motivare. Se mai arată că Guvernul nu putea opri procedura parlamentară şi pentru faptul că, potrivit Regulamentului Senatului, nu putea decide retragerea proiectului câtă vreme acesta fusese deja adoptat de Camera Deputaţilor, fiind obligat să lase procedura parlamentară să îşi urmeze cursul firesc. Se încalcă principiul restituirii în întregime şi regula restituirii în natură, dacă se dau puncte. E neconstituţională blocarea exercitării drepturilor persoanelor care au primit deja rezultat prin hotărâre a Comisiei Judeţene sau li s-a eliberat Titlul de Proprietate.
Se încalcă obligativitatea respectării hotărârilor judecătoreşti deja emise – în loc să se plătească de îndată despăgubirile, se prelungesc pe 5 ani.
La art. 12, prin menţinerea obligativităţii referendumului loc