Falimentul Mopaco lasă aproape 24.000 de școlari fără corn
Elevii din școlile din întreg județul – cu excepția zonei Întorsura Buzăului, nu mai primesc cornul din binecunoscutul program „Cornul și laptele”. Cauza o reprezintă intrarea în faliment a societății de panificații Mopaco SA, care a disponibilizat 85 dintre cei 94 de angajați pe care îi mai avea. Pentru că Mopaco era societatea cu care Consiliul Județean (CJ) a încheiat contractul pentru „Cornul și laptele”, programul se află acum în imposibilitatea de a-și urma cursul în mod firesc.
Vicepreședintele CJ Covasna, Nagy József, spune că au fost nevoiți să rezilieze contractul cu Mopaco pentru că brutăria a dat faliment.
„În contract este stipulat faptul că în cazul în care sunt nereguli, firma care a câștigat licitația trebuie să găsească soluții pentru ca elevii să primească cornul. Știm că cei de la Mopaco au purtat discuții cu alți producători, însă nimeni nu a vrut să livreze cornul, spunând că prețul este foarte mic, iar afacerea nu este rentabilă. Astfel, va trebui să organizăm o nouă licitație, procedura durează în jur de 30-35 de zile, sau chiar mai mult, în cazul în care una din firmele care a pierdut licitația va depune contestație. Licitația a fost pusă luni pe SEAP” – spune vicepreședintele CJ. Acesta a precizat că elevii nu vor primi cornul retroactiv.
Prețul cornului, prea mic ca să merite deranjul
Unul dintre patronii de brutării din Sfântu Gheorghe, Diószegi László, ne-a declarat că, într-adevăr, au fost contactați de cei de la Mopaco pentru a prelua cornul din cadrul programului, însă au refuzat.
„Contractul cu CJ prevede un preț de 21-25 de bani pe fiecare corn, iar noi nu am considerat că merită. E un preț prea mic, nu se acoperă nici cheltuielile de producție, plus că mai trebuie ambalat și etichetat. În mod normal, costul unui corn de 100 de grame e undeva