Dacă în secolul trecut părea de domeniul fantasticului să te gândeşti că poţi asculta prin intermediul radioului o slujbă religioasă stând relaxat pe fotoliul din sufragerie ori că printr-un simplu click poţi comanda on-line o icoană, iată că acum toate acestea sunt posibile.
Şi sunt posibile şi datorită statului care după 1990 a cedat cu titlu gratuit Bisericii ortodoxe sute de clădiri, sedii de poliţie, restaurante, hoteluri, ferme viticole, case boiereşti.
Şi la Turnu Severin, Episcopia Severinului şi Strehaiei stă destul de binişor la capitolul clădiri. Instituţia îşi are sediul în buricul Severinului într-o clădire de patrimoniu naţional şi în plus, în 2001, Episcopia a primit în folosinţă gratuită hotelul “Severin”, cunoscut ca fosta cantină a partidului.
Episcopia Severinului şi Strehaiei a fost reînfiinţată după 600 de ani. Are jurisdicţie asupra tuturor unităţilor bisericeşti din judeţul Mehedinţi. Eparhia are 5 protopopiate ce cuprind: 200 parohii, 148 filii, 11 mănăstiri şi 220 de preoţi (din care 6 în unităţi bugetare).Ca urmare a Adresei nr. 959/2003, trimisă de Arhiepiscopia Craiovei, luându-se act de dorinţa clerului şi credincioşilor din judeţul Mehedinţi privind restaurarea existenţei istorice a vechilor eparhii (Mitropolia Severinului şi Episcopia Strehaiei), pentru motive de ordin misionar, pastoral, administrativ, bisericesc, cultural, istoric şi geografic, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru din 4-5 martie 2003 a aprobat cererea de înfiinţare a Episcopiei Severinului şi Strehaiei cu reşedinţa în municipiul Drobeta-Turnu Severin, ca sufragană a Mitropoliei Olteniei, cu jurisdicţie asupra judeţului Mehedinţi, prin desprinderea de Adunarea Naţională Bisericească în şedinţa de lucru din data de 6 martie 2003.
În prezent activitatea administrativă a Episcopiei Severinului şi Strehaiei se desfăşoară l