Construirea Catedralei Mântuirii Neamului reprezintă o necesitate liturgică stringentă, deoarece actuala Catedrală patriarhală din Dealul Mitropoliei se dovedeşte insuficientă pentru celebrările liturgice la care participă numeroşi credincioşi, arată Patriarhia Română într-un comunicat de presa.
Patriarhia Română reafirmă că aceasta se construieşte ca edificiu bisericesc de utilitate publică şi va îmbogăţi patrimoniul naţional al poporului român, ridicarea sa fiind impusă de faptul că la concelebrările liturgice participă cei aproape 60 de membri ai Sfântului Sinod, clerici şi mulţime de credincioşi cu prilejul unor evenimente cu caracter naţional-bisericesc sau interortodox.
În ultimii 20 de ani, potrivit prevederilor legale în vigoare, sprijinul financiar din partea autorităţilor de stat centrale şi locale s-a acordat nu doar pentru Catedrala Mântuirii Neamului, ci şi pentru alte catedrale sau biserici mari din ţară, ortodoxe sau ale altor confesiuni, menţionează sursa citată, precizând că în perioada ianuarie 2010 - ianuarie 2013, sumele plătite de Patriarhia Română către bugetul de stat pentru plata impozitelor şi contribuţiilor la asigurările sociale pentru salarii, T.V.A. etc., au fost în valoare de aproximativ 35 milioane lei.
"Cu alte cuvinte, o mare parte din ceea ce Patriarhia Română a primit de la bugetul de stat şi de la bugetele locale ca sprijin pentru construirea viitoarei Catedrale patriarhale, s-a întors la bugetul public în urma plăţii impozitelor, contribuţiilor sociale şi taxelor aferente potrivit legislaţiei în vigoare", se afirmă în comunicatul Patriarhiei Române.
Patriarhia apreciază şi faptul că în Bucureşti au apărut recent două construcţii emblematice pentru capitala României, construite integral cu fonduri publice, respectiv Arena Naţională, care a costat 234 milioane de euro şi noul sediu al Biblioteci