Organizaţia Anonymous invită la un boicot global al internetului, pentru a protesta faţă de legea CISPA, care ar permite accesul mai uşor la datele personale.
Acum mai bine de un an, americanii scandau împotriva legilor SOPA şi PIPA, care voiau să introducă un control mai puternic asupra internetului. În acelaşi timp, europenii ieşeau în stradă pentru a protesta pentru a elimina posibilitatea apariţiei legii ACTA, o clonă regională. De curând, dezbaterea s-a reaprins în Statele Unite ale Americii, după ce Camera Reprezentanţilor a aprobat legea CISPA (Cyber Information Sharing and Protection Act), care ar permite un acces mai liber la informaţiile confidenţiale ale utilizatorilor.
Deşi este încă departe de a se concretiza într-un document definitiv, CISPA a împărţit internetul în două, între marile site-uri, susţinătoare ale proiectului şi grupul de hacktivişti Anonymous sau site-ul Reddit, care se opun. Astăzi, Anonymous propune un boicot al internetului, atât din partea utilizatorilor, cât şi al marilor site-uri, pentru a semnala derapajele CISPA.
Ce este CISPA?
CISPA a apărut prima oară pe 30 noiembrie 2011, când a fost propusă de parlamentarul american Michael Rogers. A trecut de Camera Reprezentanţilor pe 26 aprilie 2012, dar nu a trecut de Senat şi nici nu a avut susţinerea lui Barack Obama. Anul acesta, în februarie, propunerea de lege a fost reintrodusă şi va fi votată în Senat, după ce a fost aprobată de Camera Reprezentanţilor cu 288 de voturi pentru şi 127 de voturi împotriva.
Legea îngrijorează comunitatea de activişti pentru libertatea internetului. Astfel, conform reglementărilor propuse de Rogers, CISPA va îmbunătăţi securitatea naţională prin facilitarea schimbării de date şi informaţii electronice între o companie privată şi guvern. Practic, faţă de reglementările actuale ale accesului la datele personale ale unei persoa