Când nu stau cu nasul în calcule și ochii în microscop sunt oameni obișnuiți, cu datorii, necazuri și speranțe
1 /.
Doi dintre specialiştii Institutului Naţional de Fizica Laserilor de la Măgurele, ai căror colegi au ieşit din laboratoare pentru a protesta timp de o săptămână în faţa Ministerului Cercetării, vorbesc în premieră despre cum este să se bizuie pe salariul soţului/ei, deşi fac parte dintre cei mai buni cercetători ai României.
La mila guvernaţilor
Angela Vlad (35 de ani) este cercetător ştiinţific de gradul III la Departamentul de Laseri al Institutului, una dintre cele mai înalte poziţii din echipă.
Chiar şi aşa, în ultimele două luni a luat pe fluturaşul de salariu fix 2.000 de lei. O sumă de nimic pentru o familie cu doi copii mici şi un credit bancar luat anul trecut prin Programul Prima Casă. Altfel ar fi stat lucrurile dacă şefii de la Educaţie ar fi plătit la timp cei 285.000 de lei pe 24 de luni, finanţarea primită în urma competiţiei de proiecte postdoctorale 2011.
„Norocul nostru este că soţul are un venit stabil. În toamnă băiatul va începe grădiniţa şi probabil că va trebui să recalculam iar cheltuielile. Planurile de vacanţă au dispărut demult”, spune femeia. Cu un doctorat în Austria şi mai multe proiecte internaţionale câştigate împreună cu echipa sa, Angela se încăpăţânează să rămână în România, unde domeniul cercetării este un „talmeş-balmeş”. Iar cei mai loviţi de tăierile de buget vor fi colegii săi mai tineri. „Proiectele pe care tocmai s-au tăiat bani (Idei şi Parteneriate) sunt de nivel internaţional şi erau practic o rampă de lansare”, atrage atenţia specialistul în lasere.
La fel de îngrijorat este şi Marian Zamfirescu (38 de ani), cercetăror ştiinţific de gradul I într-o altă echipă a Departamentului de Lasere.
În timpul doctoratului în Franţa a colaborat la un proiect ale cărui concluzii au