România are două mari probleme în ceea ce priveşte strategia pentru romi: una este legată de resursele insuficiente şi apoi banii cheltuiţi ineficient. Este ceea ce apreciază Laszlo Andor, comisarul european pentru afaceri sociale, ocuparea forţei de muncă şi incluziune, prezent la Bucureşti, la conferinţa “Strategii de incluziune a romilor - de la intenţii bune la rezultate reale”. România a avut la dispoziţie bani europeni pentru proiecte de incluziune a romilor, dar nu au fost utilizaţi destul de eficient şi destul de rapid, spune comisarul european, într-un interviu pentru RFI.
Domnule comisar Laszlo Andor, România este arătată cu degetul peste tot în Europa pentru problemele legate de comunitatea romă. Pe de altă parte, există mai multe state membre care încearcă să îi expulzeze, practic încalcă tratatele europene, capitolul liberei circulaţii. Ce poate face Comisia Europeană pentru a convinge aceste state că romii sunt cetăţeni europeni?
E adevărat că am asistat uneori la manifestări de xenofobie în Uniunea Europeană sau la tendinţe rasiste foarte explicite. Iar acest fenomen afectează dezbaterile despre romi. Totuşi, s-a indicat clar şi nu o dată că romii sunt cetăţeni europeni. De vreme ce sunt cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europeni, sunt deci cetăţeni europeni. Prin urmare, drepturile lor trebuie să fie respectate. În primul rând, pentru asta am dezvoltat strategia de incluziune a romilor. Pentru a ne asigura că toate statele membre unde trăieşte această minoritate fac toate eforturile pentru a-I integra. E drept, criza a produs un pas înapoi, dar nu e o scuză. Nu putem spune că din cauza crizei nu ne mai respectăm angajamentele şi nu mai folosim fondurile disponibile pentru integrare. E adevărat că în ultimii ani au existat foarte mulţi români, inclusiv romi, care s-au mutat în alte ţări membre. Două treimi dintre românii care şi