de Sorana MAIER
22 aprilie 2013 23:22
1 vizualizare
A-A+
După luni de zile în care tarabele au fost încărcate doar cu morcovi, cartofi, varză şi ceva fructe de import, Piaţa Cibin a prins, la propriu, culoare, odată ce a venit şi primăvara.
Imediat ce treci de primele mese, pline cu fructe de tot felul, de pe care îţi fac cu ochiul căpşuni mari, roşii şi parfumaţi, la 8 sau 9 lei kilogramul, sau struguri la 17 lei, ajungi la tarabele pline de verdeţuri proaspete, aranjate în grămezi mari şi udate deseori ca să îşi păstreze prospeţimea.
Ceapă verde este din abundenţă, iar comercianţii o vând cu un leu legătura, deşi sunt şi unii care se încumetă să ceară mai mult.
Trei legături de ridichi le poţi cumpăra cu 5 lei, iar spanacul proaspăt, cu frunze mari şi cărnoase se vinde cu 5 lei kilogramul.
Multe din mesele de la Piaţa Cibin sunt încărcate cu cartofi din producţia de anul trecut. Acum nu poţi cumpăra un kilogram cu mai puţin de 2 lei, în condiţiile în care în iarnă aceştia se vindeau şi cu 1,5 lei.
Castraveţii au răsărit şi ei, iar cei dornici de o salată şi-i pot adăuga în plasă în schimbul a 7 - 8 lei/kilogram.
Buchete mari de salată verde se vând cu 2 sau 3 lei, iar varza de anul trecut nu lipseşte nici ea din oferta comercianţilor de la Cibin.
Merele sunt de la 2 până la 4 lei, în funcţie de cât sunt de mari şi de frumoase.
Pentru că mai este puţin până la Paşti, şi mai puţin până la Florii, mulţi sibieni pleacă din piaţă încărcaţi nu de verdeţuri sau tot felul de legume, ci cu braţele pline de flori. Flori de plantat în grădină, în ghivece sau chiar gata crescute în vase speciale.
Muşcatele ochioase, roşii, roz sau albe, simple sau curgătoare, sunt cu sutele de vânzare, iar comercianţii le dau pentru 7, 8 sau chiar 10 lei. Un ghiveci mare, suspendabil, cu o muşcată curgătoare, îl p