Este o vorbă care se potriveşte primului an de guvernare USL: ce începe prost se termină şi mai prost.
Un scurt bilanţ al primelor 100 de zile de guvernare USL ar arăta astfel: un scandal politic major, pregătirea defectuoasă a unei privatizări eşuate la Oltchim, blocarea fondurilor europene şi două întâlniri cu mediul de afaceri la camerele de comerţ. Doar două întâlniri în care guvernul Ponta a discutat cu mediul privat agenda sa pentru rezolvarea celei mai importante probleme: economia.
Sunt o fire pragmatică şi aici mă opresc cu bilanţul, adăugând o constatare simplă: dacă ar fi fost pozitiv, s-ar fi simţit în buzunarele românilor. Important e ce trebuie făcut în continuare pentru ca peste șase luni sau un an, când ne vom uita în spate, să nu fie nevoie să spunem aceleaşi lucruri.
Încetarea conflictelor politice. Toţi directorii companiilor multinaţionale primesc rapoarte zilnice sau săptămânale despre evoluţiile din mediului politic. Ei îşi bazează decizii cum ar fi câţi bani să investească în România sau câte locuri de muncă să creeze şi pe evoluţia probabilă a mediului politic. De aceea, e nevoie de linişte politică şi de predictibilitate, după mai bine de un an de conflicte.
Atragerea banilor europeni. Guvernul Ponta s-a plâns că UE ne-a impus condiţii prea drastice şi că birocraţia excesivă omoară iniţiativele pentru a atrage bani europeni. Să spunem că aşa este: atunci „renegociază condiţiile şi pune-te pe treabă“. Ca om de afaceri, văd însă aceeaşi schimbare a regulilor în timpul jocului. Guvernul tocmai a anunţat că autorităţile de management pe fonduri europene de la ministere vor fi desfiinţate pentru următorul exerciţiu bugetar.
Sprijinirea mediul de afaceri autohton. Scriam zilele trecute că firmele cu capital străin, deși au doar 24% din numărul de salariați din economie, realizează 40% din PIB. Cifrele arată că româ