Mâine, de la ora 19.00 în librăria Humanitas de la Cişmigiu va avea loc lansarea cărţii ce conţine povestiri din Vechiul Testament, cărora istoria, arta şi literatura le-au dat, în timp, putere de mit. Invitaţi Francisca Băltăceanu, Monica Broşteanu, Andrei Pleşu şi Lidia Bodea.
Fiecare povestire este precedată de o notă introductivă care lămureşte conceptele importante şi felul în care putem înţelege şi reda astăzi expresii din vocabularul veterotestamentar sau felul în care vechii evrei performau relaţia cu o divinitate pe care o antropomorfizau. „Sperăm ca astfel de povestiri să pătrundă şi să trezească chiar interesul pentru Carte, să se vadă ca nu e aşa de rebarbativă”, a spus Monica Broşteanu.
Alegerea, în traducere, a termenului relativ arhaic de legământ reproduce toată intensitatea acestei relaţii. Coperta şi ilustraţiile îi aparţin lui Mihail Coşuleţu.
„Cartea aceasta pune la îndemâna cititorului una dintre sursele esenţiale ale culturii europene şi planetare. E vorba despre marile episoade narative ale unui text pe care trei religii impunătoare ale umanităţii (aşa-numitele „religii ale cărţii“, monoteismele „abrahamice“) l-au asumat ca text sacru: Vechiul Testament. (...) În vremurile de azi, o carte ca aceasta e mai mult decât bine-venită. Ritmul în care trăim, configuraţia fiecărei zile (din care răgazurile, perioadele de otium fertil sunt, practic, evacuate) reduc până la o limită îngrijorătoare timpul rezervat altădată lecturii. Cine îşi mai permite astăzi luxul de a citi, în linişte, Pentateuhul, Cărţile Regilor, Cronicile, Psalmii, Proverbele, Ecleziastul şi marea literatură profetică, de la Osea la Daniel? Or, lucrarea de faţă oferă un „extract“ edificator din fluviul uriaş al literaturii vechi-testamentare, pentru uzul celor prea grăbiţi, prea ocupaţi, prea obosiţi ca să aspire la o cuprindere integrală a textului. @N_P