În ultimele luni, agricultura din România a primit lovitură după lovitură. Întâi a fost scandalul cărnii de cal, apoi cel al laptelui contaminat cu aflatoxină. A urmat un altul, carne de curcan care conţinea urme de antibiotice.
În ultimele luni, agricultura din România a primit lovitură după lovitură. Întâi a fost scandalul cărnii de cal, apoi cel al laptelui contaminat cu aflatoxină. A urmat un altul, carne de curcan care conţinea urme de antibiotice.
Toate împreună au dus la pagube importante pentru producătorii agricoli şi industria alimentară, pierderi care nu vor fi despăgubite, cel puţin nu prea curând.
Deocamdată ministerul agriculturii dă doar declaraţii de presă, nu şi bani. Cătălin Lenţa face o recapitulare a scandalurilor alimentare şi a efectelor acestora: Lovitură după lovitură
Întâi a fost scandalul cărnii de cal, vândută drept carne de vită; a urmat scandalul cărnii de curcan trimisă în Germania cu urme de antibiotice. Nu a durat mult şi a explodat bomba laptelui cu aflatoxină, astfel încât, pe lângă pierderile financiare şi de imagine ale producătorilor, au ajuns românii să umble prin magazine şi pieţe întrebându-se ce ar mai putea cumpăra fără să se otrăvească.
Maria vinde lapte la un automat în piaţa Obor din Bucureşti. Nu a vrut să vorbească la început, dar pentru că nu prea avea clienţi, a acceptat până la urmă să dicutăm puţin. Mi-a arătat certificatul sanitar care dovedeşte că laptele e bun, că nu are nimic toxic în el. Pe mine poate că m-a convins, pe alţi clienţi însă mai greu. Aceştia sunt tot mai puţini, iar Maria îşi face probleme că odată cu scăderea vânzărilor, patronii vor închide automatul de lapte, iar ea va rămâne pe drumuri. Cât am discutat noi a venit totuşi un client încrezător.
Or fi certificatele sanitare în regulă, dar nici măcar pe acest client nu îl ocoleşte teama. Aşa că în ultima vr