Autoritatile se lauda cu cresterea economica din 2012, datorata efectului de baza, si incasarile record din exporturi, dar in realitate, am ajuns sa traim pe credit. Din 2008 si pana in prezent, Romania a imprumutat peste 40 mld. euro, astfel ca datoria publica a depasit, in februarie, 100 mld. euro.
Datoria publica a Romaniei a crescut in ultimul an cu 3,1% din PIB, la 37,8%, indica Biroul european de statistica Eurostat.
La prima vedere, daca e sa ne comparam cu alte state din UE, stam destul de bine la capitolul datorie publica. Potrivit datelor BNR, avem de platit in total 80,7 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 37,8% din produsul intern brut.
Spre comparatie, Grecia are datorii de 156,9% din PIB, Italia de 127% din PIB, Portugalia de 123,6% din PIB, iar Germania de 81,9% din PIB.
Suntem pe locul 4 in UE in topul tarilor cu cele mai scazute datorii, fapt ce care politicienii ni-l repeta de patru ani incoace, pe ideea ca avem ca sa stam linistiti, ca avem de unde sa ne imprumutam.
Au trecut insa trei ani de la inceputul crizei si, in loc sa strangem cureaua, sa ne limitam cheltuielile si sa stimulam economia sa produca mai mult, ne zbatem la limita supravietuirii, cu cresteri economice facute din pix, in speranta ca vor veni vremuri mai bune.
Dincolo de tabloul optimist prezentat de autoritati, realitatea arata insa ca, in loc sa facem reforme, rezolvam problema romaneste – mai imprumutam niste bani.
Ingrijorator nu este neaparat nivelul datoriei publice, cat dinamica imprumutului public. Comparand datele cu situatia din 2008, diferenta devine alarmanta. Din ianuarie 2008 si pana in februarie 2013, datoria externa a crescut cu 42,4 miliarde de euro, de la 57,9 miliarde euro la 100,3 miliarde de euro.
Datele BNR arata ca, din aceasta suma uriasa pentru economia romaneasca, 1