Am trecut prin piaţa Mihai Viteazu din Cluj şi am cercetat tarabele cu verdeţuri. De multe dintre ele nu te poţi apropia (vorbesc acum în nume propriu, nu-i musai să fie valabil şi în cazul vostru) pe motiv că-s ţinute de samsarii de legume-fructe care stăpânesc mai nou pieţele.
Ciorbă de lobodă cu pastramă de vită
Din fericire mai sunt şi micii producători care ies timid la interval şi vând te-miri-ce- uri de prin ogrăzile proprii. O tanti vindea lobodă, şi verde şi vânătă, faină, fragedă şi grasă. Am cumpărat trei legături, cu gândul că oi face eu ceva din ele. Dintr-o măcelărie din piaţă am cumpărat pastramă de vită. Nu multă, dar foarte bună. Am scăpat cu vorba de „avansurile” unei ţigăncuşe care vindea căpşuni cât un cap de copil şi m-am îndreptat spre casă. Iar acasă…
● Am spălat bine frunzele de lobodă.
Lobodă verde și vânătă
● Am mai spălat/curăţat o legătură de pătrunjel, două fire de ceapă verde şi două de usturoi, verde şi el, şi un morcov cât o zi de post.
Pătrunjel, ceapă, usturoi verde, morcov
● Am pus ceapa, usturoiul şi morcovul la fiert în apă cu niţică sare.
● Înainte de a pune oala pe foc am turnat în ea şi kefirul. Am lăsat să fiarbă până s-au înmuiat morcovii şi am mai adăugat sare şi piper după voie-mi.
Așa arată aproape o jumate de kilă de kefir. Putea fi sana, iaurt, lapte acru ori smântână. N-a fost să fie
Kefirul se toarnă în oala pusă la fiert
● Am tăiat pastrama-n franjuri subţirele.
Asta-i mândrețea de pastramă
Pastrama de vită franjurată
● Am luat oala de pe foc şi am pus în ea frunzele de lobodă şi pătrunjelul tocat. Am acoperit cu capacul pentru cinci minute. Loboda-i fragedă, e păcat să o fierbeţi. Dacă o lăsaţi să se facă doar din căldura ciorbei, e destul.
● La urmă, după ce am pus ciorba-n farfurie, am adăuga