V-aţi săturat de ecranele tactile şi vi se par un pic prea rigide? Nici nu au apărut ecranele flexibile, că o echipă de cercetători şi-a imaginat deja ecranul în care putem să ne băgăm mâinile. La propriu.
Numit Obake, ecranul a fost creat de Dhairya Dand şi Rob Hemsley, de la Media Lab de la Massachussetts Institute of Technology. Ecranul tactil este practic o suprafaţă interactivă, amplasată deasupra unei părţi elastice. În momentul când îl atingem, îl pişcăm sau îl tragem, camerele măsoară această mişcare şi manipulează suprafaţa. Aşadar, dacă facem o mişcare de pişcare şi tragere, partea elastică se va mişca în felul în care-i spunem noi. Practic, suprafaţa nu va crea doar valuri, ci şi rezistenţă, scrie Extreme Tech.
Dand a spus că motivul pentru care nu am reuşit să evadăm dintr-un univers 2D este faptul că pornim de la paradigma unui sistem controlat prin intermediul unui mouse. Din cauza naturii acestuia, nimic nu poate deveni cu adevărat 3D. Dand susţine că ecranele interactive 3D nu au avut succes până acum, deoarece au încercat să replice mişcările noastre din universul unidimensional, dar nu au generat mişcări unice, specifice schimbării de paradigmă.
Cercetătorii nu se gândesc neapărat la telefoane mobile atunci când au prezentat acest proiect revoluţionar, care mai are mulţi ani până când va fi pus în practică, ci la obiecte din casa noastră. ”Imaginaţi-vă un prăjitor de pâine care se întinde pentru a permite introducerea unor felii de pâine de dimensiuni diferite. În momentul când pâinea a fost prăjită, puteţi să îl aduceţi la dimensiunile iniţiale”, a declarat Dand.
În acest moment, ecranul Obake poate să accepte mai multe gesturi prestabilite, de la pişcături, la apăsări. De asemenea, se pot comprima două suprafeţe elastice, mai ales că sistemul permite mai multe atingeri deodată. Astfel, putem trage dintr-o parte şi apăsa în