Cei care lucrează în Europa sunt constrânşi să plătească asigurarea obligatorie emisă de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, chiar dacă nu au nevoie de ea
Irina Culai, o tânără din Taraclia care din 2010 munceşte ca vânzătoare într-un magazin din Edinburgh, Marea Britanie, susţine că a primit acasă plicuri de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), prin care i se cere să-şi facă asigurare de sănătate în ţară. „Patronul mi-a făcut asigurare aici. Când am nevoie mă duc la medicul de familie. Pentru ce să mai plătesc poliţă şi în Moldova, dacă nu mă folosesc de ea?“, se întrabă ea.
Tamara Titorov, o moldoveancă stabilită de 12 ani la Cuneo, în Italia, se află într-o situaţie similară. „Mama mea, care stă în Orhei, a primit pe numele meu şi pe cel al fiicei mele scrisori prin care ni s-a cerut să plătim asigurarea de sănătate. Costă 3.318 de lei pentru fiecare. Când plec acasă, nu stau mai mult de două săptămâni pe an. Nu sunt de acord să plătesc asigurare de sănătate în Moldova, pentru că nu am nevoie de serviciile medicale de-acolo“, susţine femeia.
Amenzi usturătoare
„Am auzit că am putea avea probleme la întoarcerea în ţară, din cauza asigurării de sănătate şi am întrebat lumea. Am înţeles că se achită o amendă pentru perioada cât nu am avut poliţă şi se vorbea de sume usturătoare“, mărturiseşte şi Ludmila Grîu, care din ianuarie 2011 lucrează la Milano ca îngrijitoare.
Potrivit Tatianei Nogailic, preşedintele Asociaţiei Moldovenilor din Italia AssoMoldave, majoritatea emigranţilor plecaţi la muncă în peninsula italică nu au acces la servicii de sănătate. „Aproape 58% din moldovencele care lucrează în Italia îngrijesc bătrâni şi sunt izolate, pentru că stăpânii le ţin închise, ca-n puşcărie. Ies în oraş doar joi după-amiază şi duminica. Ele nu citesc ziare, calculatoare nu au şi sunt cele mai speriate în priv