Mai puţin live şi mai mult playback, muzica de azi e ghidată de scopuri comerciale, devenite prioritare, în detrimentul emoţiilor artistice. Veterana trupei Class, actuală profesoară la Şcoala Crina Mardare Music Experience, vorbeşte despre această schimbare.
„Melodiile noastre au fost compuse într-o perioadă în care nu era nevoie să faci compromisuri, au fost melodii sincere, iar publicul a simţit asta“, spune vocalista de la Class, formaţia care a lansat prima piesă etno-dance de pe scena românească, „A dui, doina“, după care au urmat hiturile „Într-o zi“, „Pentru dragoste“ şi „Toată lumea“.
„Astăzi, a intervenit comercialul, din nevoia caselor de discuri de a vinde. Interpreţii sunt puşi să facă un anumit gen de muzică fară a avea libertatea de a decide. Ei nu mai sunt liberi, trebuie să se încadreze în anumite tipare, să corespundă unor standarde impuse“, analizează artista de 36 de ani.
Poză de colecţie: cei trei artişti care au dat tonul în muzica românească dance. FOTO Facebook
Având o experienţă profesională de aproape 19 ani numai în trupa Class, Mihaela Cernea împărtăşeşte secretele meseriei şi cu cei aflaţi la început de drum, de doi ani fiind profesoară la Şcoala de Muzică a Crinei Mardare. „La început a fost o provocare, am vrut să văd dacă pot să fac faţă, iar apoi am lucrat mai serios pentru că am văzut rezultatele şi m-am mândrit cu evoluţia elevilor. De două ori pe săptămână, lucrez vocal, cu copii şi tineri, dar am grupuri pe care le pregătesc şi teoretic“, spune cea care l-a îndrumat şi pe Tudor Turcu, în 2012, când a câştigat al doilea sezon al talent-show-ului „X Factor“.
Pe lângă muncă, devotament şi chiar asumare de riscuri, Mihaela Cernea ştie că muzica mai necesită un aspect esenţial. „În muzică trebuie să pui suflet, pentru că asta face diferenţa dintre un artist bun şi un cântăreţ“, subliniază ea importa