Vezi
Elevii care invata tainele bucatariei in cadrul Colegiului Tehnic Transilvania au gatit, astazi, 22 aprilie, meniuri traditionale la Muzeul Satului din Baia Mare. Cot la cot cu dascalii si cu maistri lor, viitorii bucatari au preparat ciorba, sarmale si cozonaci, pentru a intampina cum se cuvine hramul bisericii din lemn aflate pe Dealul Florilor, care va fi sarbatorit maine, de Sfantul Gheorghe.
Dascalii prezenti la pregatirile derulate de elevi au precizat ca s-a demarat un parteneriat de lunga durata care aduce castiguri de ambele parti.
„ Este un parteneriat realizat intre muzeu si Colegiul Tehnic Transilvania , parteneriat care are loc pe parcursul unui an, in care noi venim si ii ajutam pe cei de la muzeu cu ocazia anumitor sarbatori, iar muzeul ii invata pe elevii nostri cum sa faca anumite produse traditionale. Elevii provin din clase de a X-a profesionala, de la profil bucatar si ospatar”, a precizat pentru eMaramures profesorul Daniela Fodo.
Viitorii bucatari au curatat legumele, le-au taiat si le-au pregatit pentru prepararea mancarurilor. „ Facem de mancare cu ocazia hramului de maine. Imi place sa fac de mancare, fac de toate, aproape orice ”, a spus unul dintre elevi, Cristian.
„Am venit sa ajutam sa facem mancare pentru hram si deschiderea muzeului. Am curatat legume si le taiem ca sa facem gulas”, a marturisit o alta practicanta, Vlasiana.
Pe langa traditionalul gulas, elevii au mai ajutat si la pregatirea sarmalelor si a cozonacilor. „ Copiii de la clasele profesionale pentru bucatari-ospatari pregatesc ciorbe, sarmale si cozonaci cu ocazia deschiderii Muzeului Satului , dar mai ales cu ocazia sarbatorii si a hramului de Sfantul Gheorghe de aici”, a aratat Gheorghe Sabau, maistru instructor la Colegiul Tehnic Transilvania.
Tot maine va avea loc deschiderea oficiala a M