În afară de tratamentele medicamentoase prescrise de medic, unele măsuri, precum mişcarea, masajele şi compresele pot ameliora durerile produse de bolile artritice.
Exerciţiile relaxează articulaţiile
Este important ca pacientul cu artrită să facă zilnic exerciţii, pentru destinderea încheieturilor dureroase. Mişcarea ajută la eliberarea de endorfine, substanţe care au un efect analgezic. Atenţie însă! Articulaţiile nu trebuie suprasolicitate, în acest caz existând posibilitatea ca boala să se agraveze. Este bine să se evite ridicarea de greutăţi, căratul obiectelor grele, sporturile de contact (baschetul). Sunt de preferat mersul pe bicicletă sau pe jos şi înotul. Dacă bolnavul este supraponderal, este recomandat să slăbească, mai ales dacă artrita afectează coloana lombară şi membrele inferioare.
Masajul şi compresele reduc durerea
Aplicarea de comprese calde sau reci pe zonele dureroase şi masajul acestora au efecte benefice în reducerea inflamaţiilor articulare. Indiferent de boala artritică, unele comprese calde relaxează musculatura şi îmbunătăţesc circulaţia sanguină, iar cele reci pot reduce umflăturile date de inflamaţii. Cei care au însă tulburări de circulaţie este bine să întrebe mai întâi medicul dacă această metodă le este recomandată. Durerile date de artrită pot fi ameliorate şi cu ajutorul unor masaje efectuate cu uleiuri esenţiale. Sunt recomandate uleiurile de muşeţel şi cele de eucalipt (au efect antiinflamator), precum şi cele de mentă, de ghimbir şi de rozmarin (au proprietăţi analgezice).
Şi alimentaţia poate ajuta
Regimul alimentar al celor cu artrită trebuie să fie bogat în fibre, antioxidanţi şi acizi graşi omega-3, care ajută la reducerea inflamaţiilor şi la refacerea articulaţiilor. Cireşele şi fructele de pădure sunt recomandate în artrită deoarece conţin substanţe care ajută la stimularea sintezei de co