Un nou studiu publicat în jurnalul „Arthritis Research & Therapy” arată că numărul de ţigări fumate într-o zi şi numărul de ani de când o persoană este fumătoare influenţează riscul de a suferi de artrită reumatoidă.
Cercetătorii au descoperit că riscul scade după ce persoanele se lasă de fumat, însă riscul continuă să fie mai mare decât în cazul nefumătorilor chiar şi la 15 ani după abandonarea acestui viciu.
Oamenii de ştiinţă de la Karolinska Institutet au analizat datele a 34.000 de femei cu vârste cuprinse între 54 şi 89 de ani, dintre care 219 sufereau de artrită reumatoidă. Rezultatele cercetării au arătat că fumatul, chiar şi în cantităţi mici, este asociat unui risc sporit de a suferi de artrită reumatoidă. Cercetătorii au descoperit că persoanele care fumează între 1 şi 7 ţigări pe zi suferă de o dublare a riscului de a dezvolta această afecţiune.
Atunci când cercetătorii au comparat un grup de nefumători cu femei care au fumat timp de până la 25 de ani, aceştia au descoperit că riscul creştea pe măsură ce durata totală a viciului era mai mare.
Persoanele care încetau să fumeze prezentau o reducere a riscului de a suferi de artrită reumatoidă, iar acest risc continua să se reducă în timp. După 15 ani de la renunţatul la fumat, riscul scăzuse cu o treime, însă continua să fie mai mare decât în cazul persoanelor nefumătoare.
„Renunţarea la fumat este importantă din numeroase motive de sănătate, printre care se numără şi riscul sporit de a suferi de artrită reumatoidă la care se expun fumătorii. Deoarece acest studiu arată că riscul continuă să fie sporit chiar şi la ani buni după renunţarea la fumat oferă un nou motiv pentru încetarea acestui viciu şi subliniază importanţa convingerii femeilor să nu înceapă să fumeze”, a concluzionat Daniela Di Giuseppe, coordonatoarea acestui studiu.
Comentarii.
Un nou studiu publicat