În condițiile unor presiuni crescute de reducere a costurilor, creștere a eficienței și implementare a unui mediu de control intern care să facă față riscurilor emergente și să prevină pierderile de orice fel, se impune identificarea de către management a unor soluții și instrumente care nu au mai fost folosite până în prezent.
Monitorizarea Continuă/Auditarea Continuă (MC/AC) reprezintă un concept relativ nou care presupune colectarea de informații din business în timp real și în mod continuu, cu ajutorul tehnologiei IT.
Conform unui studiu recent efectuat de KPMG la nivel internațional în rândul unui număr de șapte sute de organizații din regiunea EMA (Europa, Asia Mică și Africa), incluzând România, au reieșit 6 concluzii principale în ceea ce privește adoptarea noului concept ca instrument de monitorizare a riscurilor de afaceri, după cum urmează:
1. Implementarea unui sistem de Monitorizare Continuă/Auditare Continuă facilitează supervizarea în timp real a operațiunilor, detectarea și corectarea disfuncționalităților în procesele de afaceri și identificarea rapidă a punctelor de îmbunătățit.
2. Procesele repetitive și susceptibile la risc, precum raportarea financiară către management necesită un control sporit care poate fi realizat în mod direct de MC/AC.
3. Auditorii interni introduc cel mai adesea pentru prima dată MC/AC într-o organizație întrucât acest concept le eficientizează munca și le accentuează valoarea adăugată adusă afacerii.
4. Deși majoritatea organizațiilor recunosc necesitatea de a putea identifica rapid situațiile în care măsurile de control nu funcționează, rata de adoptare a unei forme de MC/AC este încă scăzută.
5. Cea mai importantă barieră în implementarea conceptului MC/AC o reprezintă lipsa unui set complet de informații cu privire la instrumentele IT ce pot fi folosite în acest sens. @N_