Eurobank Ergasias, care deţine, pe plan local, Bancpost, a renunţat să mai încerce să atragă 10% din suma necesară pentru recapitalizare de la investitori privaţi, alegând să apeleze la Fondul Elen de Stabilitate Financiară (FESF) pentru obţinerea acesteia. Astfel, controlulul instituţiei de credit greceşti şi a subsidiarelor sale, inclusiv cea din ţara noastră, urmează să fie preluat de către autorităţile de la Atena.
"Găsirea unor investitori dispuşi să participe cu o contribuţie de 10% la majorarea de capital în valoare de 5,8 miliarde euro este imposibilă din punct de vedere tehnic, având în vedere incertitudinea cu privire la soarta fuziunii planificate între Eurobank şi National Bank of Greece", au declarat, ieri, reprezentanţii Eurobank. Consiliul de Administraţie al instituţiei de credit a decis să propună strângerea întregii sume de la FESF, la Adunarea Generală a Acţionarilor planificată pentru data de 30 aprilie.
Acordul de salvare a Greciei, încheiat cu Uniunea Europeană (UE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), prevede ca cele patru bănci ale ţării, National Bank of Greece (NBG), Eurobank, Alpha Bank şi Piraeus Bank, să fie recapitalizate, suma totală ridicându-se la 27,5 miliarde euro. Instituţiile de credit care nu reuşesc să atragă cel puţin 10% din necesar din surse private vor fi nevoite să cedeze controlul către FESF, care administrează 50 miliarde euro, acordaţi de instituţiile financiare internaţionale în vederea consolidării sectorului bancar local.
Necesarul de capital al băncilor greceşti a fost stabilit la 9,7 miliarde de euro pentru NBG, 5,8 miliarde euro pentru Eurobank, 4,5 miliarde euro pentru Alpha Bank şi 7,3 miliarde de euro pentru Piraeus Bank.
Troica creditorilor internaţionali ai Greciei cere guvernului de la Atena să se angajeze că va vinde până la sfârşitul lunii septembrie