Aproape 1% din copiii născuţi anul trecut în România au murit, iar cauza principală este naşterea prematură. Aparatura medicală care ar putea să le salveze viața lipsește din cele mai multe spitale, însă Clinica Dominic Stanca din Cluj-Napoca are, începând de astăzi, un incubator care va oferi copiilor o nouă şansă la viaţă. Aparatura a fost donată de Organizaţia Salvaţi Copii.
La Clinica Dominic Stanca din Cluj peste 300 de copii au nevoie de incubator, în fiecare an. "Incubatorul le asigură temperatura normală a corpului, menţinerea unei umidităţi care să-i facă tranziţia spre stabilitatea respiratorie", a explicat Ligia Blaga, medic primar neonatologie şi pediatrie.
Clinica mai are 15 de astfel de incubatoare, însă medicii spun că dacă ţinem cont de numărul mare de naşteri uneori acestea se dovedesc a fi insuficiente. Costul incubatorului donat depăşeşte suma de 10.000 de euro şi va susţine eforturile medicilor de a salva vieţile tuturor copiilor născuţi înainte de termen.
"În clinică se nasc anual în jur de 3.000 de copii. În 2012 am înregistrat 3.000 de naşteri, iar anul acesta, în primele patru luni, au fost aproximativ 1.000 de naşteri. Procentul de copii prematuri este de 10%, ne încadrăm la indicele naţional. Prematuritatea nu poate fi anticipată, programată ca număr de naşteri, şi nu putem refuza anumite paciente pentru că incubatoarele sunt ocupate. Trebuie să fim pregătiţi în orice moment", a declarat prof. Dr. Dan Mihu, şeful Clinicii Obstretică-Ginecologie Dominic Stanca.
Echipamentul performant a fost donat de organizaţia Salvaţi copii, care a primit banii de la o firmă de IT.
"Noi am pornit campania noastră "Bun venit pe lume" de la o statistică foarte urâtă, pentru că România se clasează pe primul loc în lume la mortalitatea infantilă. Am facut noi o cercetare şi am văzut ca o mare cauză este naşterea prematură", a prec