Reorganizarea administrativ teritorială a României nu înseamnă doar constituirea de regiuni, ci şi reducerea masivă a numărului de oraşe şi comune, prin fuziunea actualelor localităţi. „Pandurul” vă prezintă începând de astăzi cum văd primarii gorjeni o astfel de reorganizare. Prima concluzie este aceea că localităţile bogate vor fuziune tot cu cei bogaţi, iar de comunele sărace se feresc toţi. Interesant este că primarii acceptă reorganizarea, chiar dacă asta înseamnă că îşi pierd fotoliile. În privinţa regionalizării, sunt primari vare văd Gorjul în Oltenia, dar alţii care ar prefera să fim în aceeaşi regiune cu Hunedoara, Sibiu şi Alba.
O variantă luată în calcul de autorităţile de la Bucureşti este aceea ca viitoarele localităţi să aibă peste 10.000 de locuitori. Fuziunea dintre localităţi va avea la bază un criteriu economic, în sensul în care viitoarele comune şi oraşe să se poată susţine financiar.
Comuna Cătunele are puţin peste 2000 de locuitori şi poate lua în calcul o fuziune cu municipiul Motru sau o comasare cu Glogova şi alte comune din zonă. Primarul Florinel Ţuilă spune că singura variantă viabilă este afilierea cu Motru, dat fiind faptul că împreună cu celelalte comune vecine nu ar ajunge la numărul de 10.000 de locuitori. “Noi am putea să ne unim numai cu Glogova şi nici atunci nu am ajunge decât la 5000 de locuitori. Varianta care rămâne ar fi alipirea de Motru, ar fi bine să se facă restructurarea administrativ teritorială. Ce dacă pierd fotoliul de primar, doar nu este al meu, eu sunt dispus să renunţ în interesul cetăţenilor, dacă oamenilor le va fi mai bine cu o comună mai mare şi cu o eficienţă în interesul lor, renunţ dar sper să fie la data alegerilor. N-aş putea să mor de foame, mi-aş căuta de lucru sau mi-aş face o afacere”, a declarat Florinel Ţuilă, primarul din Cătunele.
Hanu: Comuna Cătunele nu este o piatră de moa