Mai sunt doar câteva zile până când bugetarii vor intra în minivacanţa de 1 Mai şi Paşte. Doljenii care aşteaptă aceste zile cu gândul să-şi petreacă cât mai mult timp în natură, la iarbă verde, trebuie să ştie că riscă amenzi usturătoare dacă vor încinge grătarul în locuri neautorizate. Deşi responsabilitatea pentru amenajarea acestor spaţii cade în grija autorităţilor locale, la mai bine de un an de la intrarea în vigoare a legii care reglementează amenajarea spaţiilor nu s-a făcut nimic, iar reprezentanţii instituţiilor aruncă vina de la unii la alţii.
Activităţile de recreere desfăşurate pe domeniul public, de una sau mai multe persoane, care implică consum de alimente şi băuturi ori aprinderea focului sunt considerate activităţi de picnic. Legea face diferenţa între „zone special amenajate“, în care aprinderea focului este permisă, şi „zone indicate“, unde puteţi lua masa la iarbă verde, dar nu aveţi voie să aprindeţi focul. Tot conform legii, primăriile sunt cele care au obligaţia amenajării spaţiilor amintite, care trebuie să aibă locuri speciale pentru aprinderea focului, containere de gunoi, toalete ecologice, dar şi un orar de funcţionare. Legea intrată în vigoare în martie anul trecut spune că spaţiile speciale pentru picnic, pe domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, trebuie amenajate şi dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru această activitate şi în care aprinderea focului să fie permisă. Există însă şi o excepţie. Activităţile de picnic se pot organiza şi în alte locuri, dar numai dacă ele vor fi desfăşurate în cadrul unor evenimente ocazionale, organizate şi autorizate în condiţiile legii: bâlciuri, târguri, festivităţi etc.
Toţi administratorii au obligaţia să amenajeze zona cu o intervenţie cât mai mică asupra naturii, să pună indicatoare, să amenajeze locuri speciale pentru aprinderea foc