Timpul si-a pus amprenta asupra lor, insa odata cu trecerea secolelor au capatat o valoare inestimabila. Este vorba despre colectiile speciale ale Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” din Baia Mare, din care fac parte peste 22.000 de volume de carte veche si periodice. Acestea sunt tinute in conditii deosebite si sunt studiate doar la sala de lectura pentru a nu se deteriora.
Cel mai vechi volum aflat in patrimoniul bibliotecii este o carte in limba latina scrisa in anul 1538, la Paris. Tratatul „De linguae latinae elegantia libri six” este semnat de Lorenzo Valla si trateaza problemele de lingvistica ale acelor vremuri . In colectiile speciale se mai afla si alte carti romanesti sau straine din secolele XVI-XVII, care pot fi studiate doar la sala de lectura, in conditii speciale si cu un echipament adecvat.
„Cea mai veche carte in limba straina este o carte de lingvistica, din 1538, iar in limba romana «Pravila de la Govora», o carte de cult din 1640. De aici nu se imprumuta cartile, se studiaza doar la sala de lectura, deoarece este carte veche, carte rara si sunt pastrate in conditii mai deosebite, tocmai pentru a nu se deteriora”, a explicat Alina Lemnean, seful serviciului Sali de Lectura.
Deoarece au o valoare patrimoniala, cartile vechi din colectiile speciale ale bibliotecii sunt imprumutate foarte rar . Pe langa dificultatea citirii unui astfel de volum, cele mai multe fiind scrise in latina sau slavona, mare parte dintre informatii nu mai sunt de actualitate. Cartile le sunt de mare ajutor insa cercetatorilor din diferite domenii.
„ Publicul acestui compartiment este putin mai deosebit si mai select, deoarece aici vin utilizatori care fac munca de cercetare , documentara – profesori universitari, cercetatori, studenti – in vedere elaborarii diferitelor lucrari, teze de doctorate si lucrari de licen