Tradiţia spune că nu e Paşte dacă nu ai pe masă măcar puţină carne de miel. Mioarele româneşti au însă concurenţă, chiar în prag de sărbatori, din partea mielului de Camerun. Tradiţia spune că nu e Paşte dacă nu ai pe masă măcar puţină carne de miel. Mioarele româneşti au însă concurenţă, chiar în prag de sărbatori, din partea mielului de Camerun.
Un iranian stabilit în judeţul Prahova a aclimatizat deja primele oi şi berbeci de Camerun, iar în prag de Paşte are deja o mulţime de miei la vânzare. Proprietarul susţine că, în cazul acestor animale, carnea nu are colesterol şi este bogată în vitamina B, deoarece rasa provine din încrucişarea dintre gazelă şi muflon.
“Istoria lor vine de acum 100 de ani, de la un negustor care a populat grădinile zoologice din Europa. Pentru că este o combinaţie între două animale sălbatice, are gust asemănător cărnii de vânat. Nu e nevoie să îl pui în baiţ şi nici nu miroase a oaie”, ne-a povestit Reza Taheri, crescătorul de oi de Camerun din Prahova.
Şi, pentru că au o carne specială, preţul oilor cameruneze este şi el ceva mai mare decât al mioarelor autohtone. Un kilogram de astfel de miel costă între 35 şi 40 de lei, iar un animal întreg nu se vinde cu mai puţin de 400 de lei.
Chiar şi aşa, iranianul susţine că are din ce în ce mai mulţi clienţi. De exemplu, Sorin Motăroiu a venit de la Breaza ca să aleagă un miel pentru Paşte. “E mai scump, dar ştiu că mănânc ceva de calitate, plus că e crescut bio”, ne-a declarat clientul.
Traseul istoric al transhumanţei ciobanilor transilvăneni va fi refăcut de doi români, doi polonezi şi doi ucraineni. Cei şase ciobani vor porni la drum pe 11 mai cu 300 de oi, doi măgari şi şase câini ciobăneşti. Traseul va avea 1.400 de kilometri. Turma va pleca din judeţul Braşov până în Ucraina, iar de acolo, în Slovacia.
Doi bărbaţi din Constanţa au ajuns în arestul Poliţiei di