Asumarea răspunderii Guvernului pentru noua lege a retrocedărilor este suficientă doar pentru a pune în vigoare reglementarea, însă aplicarea legii, în forma actuală, va fi anevoioasă și foarte complexă.
Guvernul Ponta și-a asumat răspunderea pentru legea retrocedărilor. Forțat de solicitările Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care s-a săturat de judecarea plângerilor pe această temă din partea românilor, Executivul a decis să dea cât mai repede o lege care să reglementeze viitorul despăgubirilor foștilor proprietari.
Având în vedere că despăgubirile erau bolcate, apariția unei legi care să repornească procesul este bine-venită. Probleme vor apărea oricum, din cauza modalității foarte complexe de evaluare și despăgubire. De altfel, organizațiile foștilor proprietari nu dau deloc semne că sunt mulțumite de soluția găsită de Executiv. Asociația pentru Proprietate Privată (APP) susține că noul act normativ este atât neconstituțional, cât și contrar Convenției Europene a Drepturilor Omului. „În forma propusă de Guvern, mulți proprietari vor fi practic decăzuți din dreptul de a primi despăgubiri pentru proprietățile confiscate. Se ajunge, astfel, ca printr-un act normativ să fie nerespectate principii fundamentale de drept, potrivit cărora proprietatea este imprescriptibilă“, declară președintele APP, Călin Ispravnic. În același timp, arată acesta, „fără ajutorul funcționarilor corupți din cadrul autorităților implicate în procesul de acordare a despăgubirilor, nu am mai fi vorbit astăzi de «samsari». Noua lege va acorda puteri sporite, permițându-le să valideze sau să invalideze deciziile autorităților administrative, tocmai funcționarilor ANRP, instituție care se face vinovată de crearea și întreținerea acestei mafii imobiliare“.
Despăgubirea în natură este limitată
Și Curtea Europeană a Drepturilor Omului (