Ministrul Delegat pentru Energie, Constantin Niță, ar putea ajunge să dețină puterea absolută asupra companiilor energetice de stat, daca va fi aprobat un proiect de lege inițiat de trei deputați PSD, Dumitru Chiriţă, Gheorghe Marin și Florin Tătaru, relatează presa centrală. Proiectul în cauză prevede înființarea unui fond uriaș numit „Fondul Român de Investiţii Strategice în Energie și Resurse Energetice SA”. Proiectul se află la Senat.
Potrivit proiectului de lege, Fondul Român de Investiţii Strategice în Energie şi Resurse Energetice S.A va deţine participaţiile statului de la cele mai valoroase companii din portofoliul său, respectiv Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Rompetrol Rafinare, Petrom, Conpet, Oil Terminal, Electrica, Transelectrica, Electrocentrale Bucureşti şi Complexul Hunedoara, scrie Economica.net. De asemenea, vor fi prezente şi participaţiile de la o serie de companii privatizate, unde statul este acţionar minoritar, precum GdF Suez Energy România, E.ON Energie sau E.ON Gaz Distribuţie.
„Poate mă înșel, dar nu cred”
Practic, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) se va transforma din instituţie în companie şi, în consecinţă, nu va mai trimite dividendele la bugetul statului, ci le va investi. Ministerul Economiei va fi acţionarul principal, iar Ministerul Energiei va ajunge să gestioneze doar politicile din domeniu, nu şi companiile. Întrebat dacă acest proiect are vreo șansă de reușită, Laurențiu Ciurel, managerul CE Oltenia, a declarat: „Poate mă înșel, dar nu cred că acest proiect va putea fi aprobat. În opinia mea, crearea unui fond privat care să administreze participațiile statului este o idee excentrică. Nu cred că o administrare unică ar aduce un plus economiei sau companiilor de stat. Poate mă înșel, dar nu cred că acest proiect va ave