Peste 60% dintre editurile din România nu au intenţia de a produce şi comercializa cărţi în format electronic. Potrivit unui studiu IRES, motivele pentru care piaţa românească de carte se teme de e-book sunt: frica de piraterie (27%), lipsa informaţiilor tehnice (23%) şi lipsa de interes a cititorilor (15%).
Potrivit sondajului realizat prin programul PROEDIT în beneficiul Uniunii Editorilor din România (UER)., 50% dintre editori şi-au exprimat convingerea că publicaţiile digitale distrug industria de print într-o perioadă economică de criză. Procentul celor care afirmă că deja produc şi vând cărţi electronice este extrem de mic, doar 10%.
Nici autorii nu văd cu ochi buni e-books: majoritatea refuză să publice şi în format electronic, afirmă 49% dintre editori. Din cărţile ce figurează în catalogul editurilor, doar între 1 şi 25% pot fi achiziţionate în format e-book, declară majoritatea respondenţilor (59%).
Cărţi pentru desktop, laptop-uri şi iPad
În ceea ce priveşte platformele de apariţie, cele mai multe edituri se orientează către desktop-uri şi laptop-uri (92%) sau către tabletele iPad (65%).
Pe locurile următoare se clasează telefoanele şi tabletele cu sistem de operare Android (52%), apoi eReaderele (50%) şi iPhone-urile (48%).
„Cele mai frumoase povestiri din Biblie. Primul legământ”
Cum se vând cărţile electronice
Cel mai des menţionat canal de distribuţie utilizat pentru comercializarea cărţilor electronice e site-ul de vânzare al propriei edituri (76%), la distanţă substanţială fiind domeniile elefant.ro (24%) şi bookbyte. ro (22%).
PDF-ul este formatul electronic cel mai utilizat pentru cărţile digitale (92%).
De de viitor, dar cu piaţă sub 1%
„Piața europeană de e-book este destul de stângace încă. Toată lumea este de acord că acesta este viitorul, însă, cel puțin în