Curtea Constituţională şi-a depăşit prerogativele, dictând o decizie eminamente politică. De această părere este analistul politic Anatol Ţăranu.
„Curtea Constituţională şi-a încălcat flagrant prerogativele şi a substituit în fond instituţiile politice, ceea ce poate fi interpretat drept o încercare de uzurpare a puterii de stat. Au fost încălcate o sumedenie de principii şi norme, inclusiv prezumţia nevinovăţiei. Această decizie demonstrează că justiţia e profund afectată de molima corupţiei şi de politicianism. Am avut senzaţia că instanţa constituţională a coborât la nivelul Judecătoriei Căuşeni. Într-un mod deliberativ, Curtea Constituţională a aprofundat criza politică, chiar în momentul în care se întrezărea o soluţie“, a spus expertul.
Anatol Ţăranu a amintit în context că avem deputaţi cu dosare penale, ba chiar condamnaţi prin decizii definitive care însă nu şi-au pierdut fotoliile. Totodată, el nu exclude că această răsturnare de situaţie ar face parte dintr-un scenariu pus la cale de democraţi şi liberali pentru a-i juca festa liberal-democratului Vlad Filat. „Vom vedea cum se vor derula lucrurile, dar putem presupune că există o înţelegere ocultă.
Juristul Nicolae Osmochescu susţine că Parlamentul ar putea ignora decizia Curţii Constituţionale, însă astfel va fi creată o situaţie revoluţionară, cum s-a întâmplat în Rusia la începutul anilor 90, când pentru a nu respecta o decizie a Curţii Constituţionale preşedintele a dizolvat-o.
Potrivit hotărârii Curţii Constituţionale, preşedintele urmează să numească un premier interimar din componenţa Guvernului, al cărui integritate nu a fost pusă la îndoială. „Mă întreb cine ar putea fi numit, căci Guvernul a fost demis in corpore, fiind bănuit de acte de corupţie. Iată aici este o problemă care urmează să fie examinată“, a adăugat expertul în drept constituţional, citat de IPN.
Curt