Timp de aproximativ trei luni, zona din faţa Bisericii Negre şi o porţiune dinspre Liceul Johaniis Honterus vor fi închise traficului pietonal, în acest perimetru urmând să aibă loc săpături arheologice. Lucrările de descărcare arheologică din această zonă s-au făcut etapizat, într-o primă fază executându-se pe latura de nord a Bisericii Negre, apoi pe latura de sud, iar într-o ultimă fază săpături locale pe lângă clădirile perimetrale ale curţii. „Din experienţa anterioară, lucrările vor dura maximum trei luni, dar sperăm să finalizăm şantierul chiar cu o lună mai devreme. Pe această porţiune vor lucra 6 – 8 arheologi, dar şi 25 de muncitori”, a precizat dr. Daniela Marcu Istrate, responsabilul ştiinţific al şantierului.
După ce întreaga descărcare arheologică va fi finalizată, edilii, împreună cu reprezentanţii Bisericii Evanghelice vor să ducă la bun sfârşit întregul proiect, respectiv să şi reabiliteze curtea interioară a monumentului. În principal este prevăzută înlocuirea pavimentului existent cu unul nou, din pietriş fin şi piatră de nisip, şi reabilitarea unor elemente de pavaj şi rigole. Pavimentul nou va semăna cu cel existent, păstrându-se astfel caracterul aparte al locului. De asemenea, este prevăzută amplasarea unor obiecte de mobilier urban şi reabilitarea iluminatului public, care se va încadra în acest ansamblu arhitectural.
„Sunt lucrări importante pentru istoria oraşului nostru şi tocmai de aceea am acordat o mai mare atenţie acestor proceduri de descărcare arheologică. Este o etapă obligatorie în proiectul pe care l-am demarat în vederea reabilitării curţii interioare a Bisericii Negre. În paralel, vom demara şi lucrările de reparaţii în Piaţa Sfatului, în Piaţa Enescu şi pe Michael Weiss, aceste ultime zone urmând să fie transformate în pietonale”, a precizat primarul George Scripcaru.
Timp de aproximativ trei luni, zona