Sub semnul devizei „Hai să ne bucurăm împreună de frumuseţea literaturii!“, criticul literar Alex Ştefănescu spune că lectura îi înnobilează pe oameni. Pentru a schimba România, declară el, oamenii nu trebuie decât să-şi facă onest datoria.
Alex Ştefănescu (66 de ani) ne-a invitat la poveşti într-un colţ de rai, în casa sa cu livadă, aflată undeva la ieşirea din Bucureşti, în satul (nu cartierul) Berceni, unde citeşte cărţi sub o salcie pletoasă. Până nu demult, mai exact până în 2010, cât timp a fost redactor-şef la „România literară“, unele dintre şedinţele de redacţie ale revistei se ţineau aici, în umbrarul din livadă, în prezenţa lui Nicolae Manolescu.
Cu o sinceritate dezarmantă şi cu un umor inconfundabil, criticul ne-a povestit despre starea literaturii române, despre despărţirea dureroasă de Nicolae Manolescu şi despre revista literară pe care a condus-o timp de 20 de ani.
Bonom, cu o bună dispoziţie molipsitoare, Alex Ştefănescu ne-a mai vorbit despre politică, despre eşecul său în alegeri, dar şi despre admiraţia sa nemărginită faţă de femei.
Autor al unei istorii a literaturii române care acoperă perioada dintre 1941 şi 2000, criticul spune că literatura contemporană este lipsită de anvergură pentru că autorii români, prea preocupaţi de egoul lor, nu sunt interesaţi de problemele lumii de azi. Rezervat până şi faţă de Mircea Cărtărescu şi sceptic faţă de talentul literar al lui Norman Manea, literatul consideră că niciun scriitor român contemporan nu ar merita Premiul Nobel pentru Literatură.
„Adevărul “: Cum priviţi literatura română în anul de graţie 2013?
Alex Ştefănescu: Literatura română actuală e lipsită de miză. Nu-mi place faptul că scriitorii români suferă de narcisism. Nu găseşti personalităţi care să spună ceva esenţial despre lume, care să se intereseze de sufletul omenesc ca Tolstoi sau ca alţi mari scriito