După ce mai multe țări europene s-au confruntat de-a lungul timpului cu valurile de imigranți romi ilegali proveniți din România, a venit mai nou și rândul Canadei să se confruntă cu probleme similare.
Potrivit ediției electronice a cotidianului la Presse, aproximativ 100 de imigranți romi au fost opriți să intre pe teritoriul Canadei, prin intermediul unei rețele infracționale coordonate de trei persoane care au locuit în Montreal și proveneau din Craiova.
Reţeaua facilita intrarea ilegală în Canada pentru solicitanţi de azil de origine romă, aceștia fiind în mare parte membri ai unei grupări de hoţi ce opera intens în Canada și trimiteau lucrurile furate la Craiova.
"Potrivit informaţiilor noastre, ar putea fi aproximativ o sută de persoane cu conexiuni la aceeaşi reţea, care sunt în Statele Unite şi nu au intrat încă aici. Motivul pentru care am acţionat rapid şi agresiv este de a trimite un mesaj pentru (cetăţenii) români care se află în Statele Unite că nu îi vom accepta", a explicat ministrul pentru Cetăţenie, Imigraţie şi Multiculturalism, Jason Kenney.
"Unii dintre cei veniţi în Quebec au mers către vest până la Thunder Bay şi chiar la Winnipeg. Şi, în toate comunităţile pe unde s-au dus, ne-am confruntat cu o problemă de criminalitate", a mai precizat ministrul canadian.
În decembrie 2012, în speranţa combaterii fenomenului, Jason Kenney s-a deplasat la Stanstead, punct de intrare a imgranţilor clandestini, şi a desemnat 85 de persoane venite din România ca "sosiri neregulate" legate de crimă organizată.
Această măsură legală, aplicată pentru prima dată de Guvernul canadian, a stârnit controverse şi a fost denunţată de grupurile pentru apărare a refugiaţilor. Ea facilitează detenţia şi expulzarea unor persoane vizate.
În schimb, ministrul canadian consideră că legea are avantaje.