În urmă cu câteva zile, Cehia s-a simţit datoare să ia o poziţie oficială faţă de confuzia americanilor faţă de ţara de provenienţă a atentatorilor de la Boston, pe reţele de socializare oamenii comunicând că fraţii Ţarnaev sunt de origine cehă. Aceasta nu este însă decât ultima dintr-un şir de confuzii pe care le-au făcut de-a lungul vremii inclusiv şefii de state, care au confundat Slovenia cu Slovacia, Austria cu Australia sau Thailanda cu Taiwanul.
Petr Gandalovic, ambasadorul Cehiei în SUA, a remis la câteva zile după atentatul de la Boston, un comunicat în care a subliniat: "Cu cât ies la lumină mai multe informaţii privind originea presupuşilor atacatori, remarc în social media o neînţelegere nefericită. Republica Cehă şi Cecenia sunt două entităţi diferite - Republica Cehă este o ţară din Europa Centrală, Cecenia este parte a Federaţiei Ruse".
Confuzia vine ca urmare a apropierii de nume (în engleză: Czech Republic şi Chechnya), însă ea nu este de natură să-i lămurească pe deplin pe americani, care fac frecvent astfel de greşeli, unele dintre ele devenind celebre.
1. Australia şi Austria
În anul 2007, preşedintele George W. Bush i-a mulţumit premierului australian pentru trimiterea de trupe "austriece" în Irak. Gafa şefului de la Casa Albă nu este un caz izolat, cele două ţări fiind confundate atât de des încât de la unele magazine cu suveniruri din Austria pot fi cumpărate tricouri pe care scrie: "În Austria nu sunt canguri".
De asemenea, tot o confuzie la nivel înalt între aceste două ţări s-a produs în 2010, la summit-ul G20, unde liderii ţărilor participante au fost reprezentaţi sub forma unor figurine, îmbrăcate în costumele lor naţionale. Astfel, premierul australian Julia Gillard a fost costumată în port tradiţional austriac.
2. Elveţia şi Suedia
Într-un interviu acordat în anu