Criza economică i-a făcut pe tot mai mulţi tineri să-şi dorească o carieră în Armată. De exemplu, de exemplu de la începutul anului şi până acum, peste 500 de militari au început deja instruirea la Craiova şi Sibiu.
"Armata are permanent nevoie de militari, pentru că se face o reînnoire a efectivelor, deoarece sunt trecerile în rezervă naturale, datorită pensionărilor şi normal că avem nevoie de militari în fiecare an.De regulă, avem între trei şi cinci solicitanţi pe un loc pe care îl scoatem la încadrare. E un lucru bun, pentru că ne dă garanţia că putem să avem un personal de calitate în rândul Forţelor Terestre", a spus generalul de brigadă Mihai Ciungu, şeful Instrucţiei şi Doctrinei în Statul Major al Forţelor Terestre, citat de agrepres.ro.
Potrivit generalului de brigadă Mihai Ciungu, cei aproximativ 550 de militari admişi în sistem de la începutul anului au început deja instruirea din data de 15 aprilie.
Înainte de a începe pregătirea, tinerii care se înscriu la centrele militare judeţene sau de sector, în cazul Capitalei, şi sunt declaraţi apţi din punctul de vedere medical sunt selecţionaţi apoi la unul dintre centrele zonale de selecţie şi orientare din Câmpulung Moldovenesc, Breaza sau Alba Iulia. Candidaţii admişi pot semna, ulterior, contractul care le certifică faptul că au intrat în Armată şi pot începe pregătirea individuală.
Odată efectuată această pregătire, în funcţie de opţiune - subofiţer, maistru militar, ofiţer sau elev al colegiului militar liceal -, urmează probele de concurs stabilite pentru fiecare categorie de personal de instituţia militară de învăţământ.
" Ei urmează două etape de instruire: este etapa instruirii individuale, undeva către două luni, pe care o desfăşoară în totalitate la Caracal sau la Sibiu, unde capătă noţiunile de bază pentru un militar, tot ceea ce înseamnă pregătirea lui militar